Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Gençler Arasında Elektronik Sigara Kullanımı Hızla Artıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, Türkiye’de 13-15 yaş aralığındaki gençlerin yaklaşık yüzde 20’sinin elektronik sigara kullandığını belirterek aileleri uyardı. Prof. Dr. Salepçi, bu ürünlerin USB bellek ya da oyuncak gibi göründüğünü ve kokusuz oldukları için fark edilmelerinin çok zor olduğunu ifade etti. Elektronik sigaranın akciğer hasarı yapma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Salepçi, tütün endüstrisinin çocukları hedef aldığını belirtti ve aileleri son derece dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Elektronik Sigaralar Gerçekten Tehlikeli mi?

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi elektronik sigaraların sanılandan daha tehlikeli olduğunu belirtti. Her yıl dünya genelinde 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımı kaynaklı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiğine işaret eden Salepçi, bu kayıpların büyük bir kısmının aktif ve pasif içicilerden oluştuğunu belirtti.

Gençlerde Elektronik Sigara Kullanımı Artıyor

Gençler arasında elektronik sigara kullanımının dünya genelinde yüzde 20’lere ulaştığını belirten Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de ise lise ve üniversite öğrencileri arasında bu oranın yüzde 16 ila 20 arasında değiştiğini söyledi. Salepçi, gençlerin sadece karizmatik görünmek için bile sigaraya başladığını ve elektronik sigaraların cazip aromaları ve renkli tasarımlarıyla gençlerin dikkatini çektiğini ifade etti.

Nikotin Bağımlılığı ve Riski

Prof. Dr. Salepçi, gençlerin kullandığı puff barların içinde 300’e kadar likit bulunduğunu ve ciddi miktarda nikotin içerdiğini belirtti. Bu durumun ciddi bir bağımlılık riski taşıdığını vurgulayan Salepçi, ailelerin genellikle çocuklarının elektronik sigara kullandığını fark edemediğine dikkat çekti.

Akciğer Hasarı ve Diğer Riskler

Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların akciğer hasarı riskini artırdığını ve geri dönüşü olmayan solunum yetmezliklerine yol açabileceğini belirtti. Akciğer kanseri riskini artırdığını ve hayati sonuçlara neden olabileceğini vurgulayan Salepçi, elektronik sigaraların içerisine katılan maddelerin hastalara ciddi zararlar verebileceğini ifade etti.

Yasal Düzenlemelere Rağmen Ulaşım Kolaylığı

Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de elektronik sigaraların kullanımını yasaklayan yasal düzenlemelere rağmen bu ürünlere ulaşımın hala kolay olduğuna dikkat çekti. Salepçi, elektronik sigaraların uzun vadede kanserojen etkilere sahip olabileceğini ve bu konuda ailelerin ve okulların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ailelerin Dikkatine

Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların gençler üzerindeki etkileri nedeniyle acil denetlenmesi gerektiğini ve 18 yaşından küçüklere satışının yasaklanması gerektiğini belirtti. Özellikle solunum yolu hastalıkları olan çocuklarda semptomları şiddetlendirebileceğini ve ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Attar: Tüp bebekte başarı için ön değerlendirme ve genetik tarama şart

Prof. Dr. Attar: Tüp bebekte başarı için ön değerlendirme ve genetik tarama şart

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Grip sandınız kalpmiş

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.