Kurbanlık fiyatları cep yakıyor

Bayraktar: Kurban Bayramı ve Kurbanlık Fiyatları Hakkında Değerlendirme

Tarım ve Orman Bakanı Bayraktar, Kurban Bayramı ve kurbanlık fiyatları konusunda yaptığı açıklamada, bayramın ülke ekonomisi için önemine dikkat çekti.

Bayraktar, bayramın özellikle hayvancılık sektörü için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl yaklaşık olarak 750 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvan olmak üzere toplamda 3 milyon 350 bin kurbanlık kesilmesini bekliyoruz. Ancak bayrama yaklaşırken, üreticilerimizin satışların geçen yıllara göre daha yavaş ilerlediğini belirttiklerini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kurbanlık fiyatları ve satış yöntemlerinin illere göre farklılık gösterdiğini belirten Bayraktar, son dönemlerde büyükşehirlerde kesim fiyatının hayvan satış fiyatına dahil edildiğini ifade etti.

Fiyatlar hakkında konuşan Bayraktar, şu bilgileri paylaştı:

“Ziraat odalarından elde ettiğimiz verilere göre, ortalama fiyatların hayvan başına büyükbaşta 80 bin lira ile 350 bin lira, küçükbaşta ise 13 bin lira ile 40 bin lira arasında değiştiği görülüyor. Canlı ağırlık fiyatının kilogram başına büyükbaş hayvanlar için 250 lira ile 380 lira, küçükbaş hayvanlar için ise 230 lira ile 380 lira arasında olmasını bekliyoruz. Ülke genelinde, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 300 lira 38 kuruş, küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatlarının ise 307 lira 52 kuruş olduğu belirlenmiştir. Fiyatlar, geçen yıla göre büyükbaşta %21, küçükbaşta ise %25,9 oranında artmıştır.”

Bayraktar, büyükbaş hayvanlarda hisseli satışların gerçekleştiğini anlatarak, hisse fiyatlarının İstanbul’da 30 bin lira ile 45 bin lira, Ankara’da 25 bin lira ile 40 bin lira ve İzmir’de 23 bin lira ile 40 bin lira arasında değiştiğini belirtti.

Değişen fiyatların nedenlerine de değinen Bayraktar, yem fiyatları başta olmak üzere işçilik, veteriner, ilaç, elektrik ve nakliye gibi giderlerdeki artışın kurbanlık fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Bayram süresince kesilecek 750 bin büyükbaş hayvan için ödenecek miktarın 90 milyar 114 milyon lirayı bulmasının beklendiğini aktaran Bayraktar, “Bir küçükbaş hayvanın ortalama 21 bin 900 liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvana ödenecek miktarın 56 milyar 940 milyon lira olacağı, toplamda halkın kesilecek yaklaşık 3 milyon 350 bin kurbanlık için 147 milyar liradan fazla bir meblağ ödeyeceği tahmin ediliyor. Standartlara uygun et ve derisi ayrılmış yaş koyun derisinin adedi yaklaşık 30 liraya satılmaktadır. Küçükbaş hayvanların derilerinden elde edilen ekonomik değer ise yaklaşık olarak 78 milyon lirayı bulacaktır. Kesilecek 750 bin büyükbaş hayvandan elde edilecek deri değeri ise 675 milyon liraya ulaşacaktır. Standartlara uyulması durumunda kurbanlıklardan toplamda yaklaşık 753 milyon liralık deri geliri sağlanacaktır. Kayıplar nedeniyle ekonomiye kazandırılacak tahmini deri değeri ise 602 milyon 400 bin lira civarında olacaktır.” şeklinde konuştu.

Kasaplara ödenecek bedelin de 4,4 milyar lirayı aşmasının beklediğini dile getiren Bayraktar, “Satışların beklendiği gibi gitmemesi durumunda, bayram süresince satılamayan hayvanların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından alınarak, üreticilerin ek giderleri dikkate alınarak mağduriyet yaşamadan sürdürülebilir bir fiyattan satılması gerekmektedir. Bu durum, kurbanlık yetiştiriciliği için sürdürülebilirlik açısından son derece önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​

Related Posts

Ordu’daki 2 bin 500 yıllık kaleye yoğun ilgi! 14 günde 35 bin kişi

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz’in en önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen Ünye Kalesi’nin restorasyonu sonrası açılması ile adeta ziyaretçi akınına uğradığını belirtti. Tavlı, son 14 günde …

Bakan Yumaklı detaylarını açıkladı: 7 bin 160 projeye 10,2 milyar liralık hibe verilecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Toplam 7 bin 160 projeye, 10,2 milyar lira hibe desteği vermiş olacağız. Böylece, 20,5 milyar lira tutarında yatırım imkanı sağlamış oluyoruz.” ifadesini kullandı.

Altın fiyatları yükseliyor: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatları yükseliyor: Gram ne kadar oldu?

Kirazın tanesi 10 lira: Ekonomi politikaları ‘meyvesini’ veriyor!

Enflasyonun etkisiyle gıda fiyatları hızla yükselirken, halkın alım gücü her geçen gün düşüyor. Tarımda yaşanan üretim kaybı, pazar tezgahlarına yüksek etiketlerle yansıyor. Ekonomik tabloya tepki büyüyor.

İslam Memiş kötü haberi verdi! Petrole zam ne demek? Altın daha da yükselir mi?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, petrol fiyatlarına gelen zammın sadece ulaşıma gelecek bir zam olmadığını, iğneden ipliğe her şeyin zamlanacağının işareti olduğunu söyledi. İslam Memiş, İsrail İran gerilimi sonrası altın yatırımcısının …

Kanadalı maden şirketi Balkanlara el attı: Dev anlaşmada imzalar atıldı

Kanada merkezli Dundee Precious Metals, İngiltere merkezli Adriatic Metals’i satın alarak Balkanlar’daki varlığını ciddi şekilde genişletmeye hazırlanıyor. Şirket, Bosna Hersek’teki Vareš ve Sırbistan’daki Raška projelerinin tam kontrolünü elde …