Binlerce kişi işten çıkartılmıştı: Vestel hisselerinde sert düşüş!

Zorlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren önde gelen teknoloji şirketi Vestel, önemli bir süreç olan geniş çaplı bir işten çıkarma sürecine girdi. Şirketin 2 bin çalışanının işine son verileceği açıklaması, Borsa İstanbul’da yankı uyandırdı ve Vestel hisselerinde sert bir düşüş yaşandı.

BORÇ YÜKÜNE KARŞI ADIMLAR

Zorlu Holding, yaklaşık 4,9 milyar dolarlık borç yüküyle karşı karşıya ve mali yapısını dengelemek amacıyla önemli adımlar atıyor. Holding, güveni yeniden kazanmak için varlık satışları yaparken ciddi bir personel azaltımına da hazırlanıyor. Bu süreçte, özellikle Vestel’in elektronik biriminde çalışanların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan 2 bin kişinin işine son verileceği belirtiliyor.

Grubun mali sürdürülebilirliğini sağlama ve yapısal dönüşüm hedeflerini desteklemek amacıyla yapılan bu küçülme kararı büyük önem taşıyor.

ZORLU AVM SATILIYOR

Zorlu Gayrimenkul, kaynak yaratmak için önemli adımlar atıyor. Zorlu Center’ın AVM bölümü için teklifler alınıyor. Toplamda 3,5 milyar dolarlık olan projenin AVM kısmının satışı, Vestel için finansman oluşturma amacını taşıyor. Satış rakamının ise 1,5 milyar Euro civarında olduğu konuşuluyor.

‘TAMAMEN VERİMLİLİKLE İLGİLİ’

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, işten çıkarma kararını şu sözlerle doğruladı:

Vestel 2024 Haziran’ından beri verimlilik çalışması altında bütün organizasyonunu daha kontrollü, süreç bazlı nasıl yaparız diye bir çalışmaya girdi. Şubat ayında biten çalışmanın uygulanmasına başlandı. Evet, 2 bin kişinin işten çıkarılması haberi doğrudur. Ama bu tamamen verimlilik işiyle ilgilidir

YENİ FİNANSMANLA YENİDEN YAPILANMA

Holding, Türk Lirası cinsinden kısa vadeli borçları yeniden yapılandırarak uzun vadeli Euro kredilerine dönüştürdü. Bu adımla 500 milyon Euro tutarında yeni finansman sağlandı ve kısa vadeli borçların oranı yüzde 60’tan yüzde 40’a indirildi.

Bununla birlikte, şirketin 2025’in ilk çeyreğinde rekor zarar açıkladığı biliniyor.

ZORLUKLAR SÜRÜYOR

Zorlu Holding ve diğer büyük Türk şirketleri, yüksek finansman maliyetleri ve Türk Lirası’nın değer kaybı gibi zorluklarla mücadele ediyor. Yüzde 37’yi aşan yüksek enflasyon, Avrupa’daki zayıf talep ve TL bazlı borçlanmanın getirdiği maliyet artışı, operasyonel zorlukları artırıyor. Ayrıca, siyasi belirsizliklerin yatırımcı güvenini olumsuz etkilediği de gözlemleniyor.

Related Posts

Ordu’daki 2 bin 500 yıllık kaleye yoğun ilgi! 14 günde 35 bin kişi

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz’in en önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul edilen Ünye Kalesi’nin restorasyonu sonrası açılması ile adeta ziyaretçi akınına uğradığını belirtti. Tavlı, son 14 günde …

Bakan Yumaklı detaylarını açıkladı: 7 bin 160 projeye 10,2 milyar liralık hibe verilecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Toplam 7 bin 160 projeye, 10,2 milyar lira hibe desteği vermiş olacağız. Böylece, 20,5 milyar lira tutarında yatırım imkanı sağlamış oluyoruz.” ifadesini kullandı.

Altın fiyatları yükseliyor: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatları yükseliyor: Gram ne kadar oldu?

Kirazın tanesi 10 lira: Ekonomi politikaları ‘meyvesini’ veriyor!

Enflasyonun etkisiyle gıda fiyatları hızla yükselirken, halkın alım gücü her geçen gün düşüyor. Tarımda yaşanan üretim kaybı, pazar tezgahlarına yüksek etiketlerle yansıyor. Ekonomik tabloya tepki büyüyor.

İslam Memiş kötü haberi verdi! Petrole zam ne demek? Altın daha da yükselir mi?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, petrol fiyatlarına gelen zammın sadece ulaşıma gelecek bir zam olmadığını, iğneden ipliğe her şeyin zamlanacağının işareti olduğunu söyledi. İslam Memiş, İsrail İran gerilimi sonrası altın yatırımcısının …

Kanadalı maden şirketi Balkanlara el attı: Dev anlaşmada imzalar atıldı

Kanada merkezli Dundee Precious Metals, İngiltere merkezli Adriatic Metals’i satın alarak Balkanlar’daki varlığını ciddi şekilde genişletmeye hazırlanıyor. Şirket, Bosna Hersek’teki Vareš ve Sırbistan’daki Raška projelerinin tam kontrolünü elde …